
15 Φεβ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Κάλεσμα Πλατιάς λαϊκής συμπαράταξης για δράση και κοινή κάθοδος στις δημοτικές εκλογές
Συμπολίτες
Ζούμε σε μία γκρίζα εποχή, γκρίζα για τον κόσμο ολόκληρο, τη χώρα και το νησί μας.
Η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 συνεχίζεται και αλληλοτροφοδοτείται από την κρίση του κορονοϊού, την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού που επακολούθησε και πλήττουν καίρια τα εισοδήματα και τη ζωή των εργαζομένων.
Η κρίση εκτίναξε τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και οδήγησε σε πλήθος πολεμικών συγκρούσεων ώσπου φτάσαμε στον πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας με ποταμούς αίματος, τεράστιες καταστροφές, εκτίναξη των εξοπλισμών παγκόσμια και ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης θερμοπυρηνικής σύρραξης. Το κόστος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι τεράστιο και το επωμίζονται οι εργαζόμενοι με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις υπέρογκους εξοπλισμούς. Η χώρα μας συμμετέχει ουσιαστικά στον πόλεμο με μεγάλο κόστος και πολλαπλούς κινδύνους.
Η οικονομική κρίση που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, κρίση των θεσμών, κρίση αντιπροσώπευσης, μετατρέπεται σε βαθιά ηθική κρίση.
Στη χώρα μας η δεκαετία των μνημονίων και οι κρίσεις που επακολούθησαν και συνεχίζονται, έχουν πλήξει βαριά τα οικονομικά των εργαζομένων και συνταξιούχων, τη ζωή και την προοπτική της νεολαίας, περιόρισαν αφόρητα τους πόρους στον κοινωνικό τομέα οδηγώντας τον σε μεγάλη υποβάθμιση, στέρησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών της. Τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ιδιωτικοποιήθηκαν ή κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση. Ένα μεγάλο τμήμα του λαού που φτάνει στο 1/3 είναι στη φτώχεια ή στα πρόθυρα της.
Η Λευκάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολιτική και με ένα σχέδιο ανάπτυξης που είναι αντίθετο με τις δυνατότητες του νησιού και κυρίως με τις λαϊκές ανάγκες. Δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά τις αρχές και δεν έγινε ποτέ αντικείμενο Πλατιάς συζήτησης πόσο τουρισμό αντέχει η Λευκάδα και ποιο τουρισμό προωθούμε. Το κύριο βάρος δίνεται στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν βαθιά και σε αρνητική κατεύθυνση τη φυσιογνωμία της Λευκάδας και θα δυσχεράνουν τη ζωή των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την υποθαλάσσια ζεύξη, έργο πανάκριβο που θα κατασκευάσει ιδιώτης ουσιαστικά όμως με κρατικό χρήμα, καταστροφικό για το μεγάλο ιχθυοτροφείο που θα αλλοιώσει συνολικά το περιβάλλον, Μαρίνα στον κλειστό κόλπο του Βλυχού, απόπειρα παράδοσης σε ιδιώτη του τουριστικού περιπτέρου στο κάστρο κ.α.
Στον αντίποδα οι τομείς παραγωγής πλούτου για τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους συρρικνώνονται. Υποδομές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο τουρισμός υποβαθμίστηκαν σε απαράδεκτο βαθμό:
- Η έλλειψη νερού τους θερινούς ιδιαίτερα μήνες είναι σοβαρό πρόβλημα και οι ανεπάρκειες και οι φθορές των δικτύων μεγάλες.
- Η αποχέτευση επίσης, μεγάλα τμήματα της πόλης και των παραλιακών οικισμών δεν είναι στο αποχετευτικό δίκτυο, για δε τους ορεινούς οικισμούς δεν γίνεται καν λόγος. Οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν ελλιπέστατα με αποτέλεσμα να μολύνουν σοβαρά το περιβάλλον.
- Μεγάλα τμήματα του δήμου ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες εμφανίζουν εικόνα σκουπιδότοπου.
- Οι παραλίες καταστρέφονται χρόνια τώρα και καμιά δημοτική αρχή δεν πήρε μέτρα, ενώ καταλαμβάνονται από ιδιώτες με ομπρέλες και ξαπλώστρες που εκμεταλλεύονται τις αμμουδιές στερώντας της από τους επισκέπτες και τους ντόπιους.
- Οι δημόσιοι χώροι καταπατούνται ή παραδίδονται στους ιδιώτες.
- Το οδικό δίκτυο είναι εντελώς ανεπαρκές σε ένα νησί που το πολύ μεγάλο μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών εισέρχονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι χώροι στάθμευσης είναι ανύπαρκτοι.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ασχολούνται πολλές ώρες και αμείβονται με χαμηλές αποδοχές. Τα 10ωρα και 11ωρα στη δουλειά είναι κανόνας αλλά δεν αμείβονται με βάση τον νόμο, ενώ πολύ μεγάλο μέρος τους είναι ανασφάλιστοι. Τους επαγγελματίες μαστίζει ο πολύ χαμηλός τζίρος στο μεγαλύτερο μέρος του έτους και τους θερινούς μήνες οι ατελείωτες ώρες εργασίας.
Ο τουρισμός είναι πλέον σχεδόν η μοναδική πηγή εισοδημάτων, οι υπόλοιποι παραγωγικοί τομείς- γεωργία, βιοτεχνία, αλιεία- πνέουν τα λοίσθια ή εξαλείφθηκαν και το κράτος δεν λαμβάνει κανένα μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Οι υπηρεσίες κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό στο Εθνικό εισόδημα. Όμως μια οικονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή και με ελάχιστη βιομηχανία είναι μία εικονική οικονομία και μία μικρή χώρα με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να επιβιώσει.
Το περιβάλλον καταστρέφεται, η θάλασσα και οι λιμνοθάλασσες μολύνονται, τα βουνά ξελογγώνονται και ξεφυτρώνουν παντού οικοδομές με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Τις μικροιδιοκτησιες τις βάφτισαν δασικές εκτάσεις με τους δασικούς χάρτες, για να αφαιρεθούν από τους ιδιοκτήτες τους προς όφελος του κράτους και τελικά να καταλήξουν σε μεγάλο ιδιοκτήτες.
Η απόπειρα ιδιωτικοποίησης του τουριστικού περιπτέρου στο κάστρο και η προσπάθεια εκποίησης του οινοποιείου του ΤΑΟΛ και συνολικότερα της περιοχής τουΚάστρου και ενδεχομένως η απόπειρα αλλαγής των όρων δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή της Γύρας είναι το τελευταίο «επίτευγμα» κυβέρνησης και τοπικών αρχών.
Οι ευθύνες του Κράτους διαχρονικά είναι κυρίαρχες όπως και οι μεγάλες ευθύνες των δημάρχων, νομαρχών και περιφερειαρχών των τελευταίων χρόνων που ακολούθησαν πειθήνια τους κρατικούς σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις τοπικών παραγόντων και δεν διαμόρφωσαν ένα σχέδιο ανάπτυξης του νησιού που θα αξιοποιούσε τις δυνατότητες του και θα βελτίωνε ουσιαστικά τη ζωή των συμπολιτών μας και θα διεκδικούσαν την υλοποίησή του. Ένα σχέδιο ανάπτυξης που στο επίκεντρο του θα έχει τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των μισθωτών των συνταξιούχων των επαγγελματιών, την προοπτική της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, θα παρέχει εργασία σε όλους με ικανοποιητικές αποδοχές και πλήρη δικαιώματα και θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες και θα οδηγεί σε ισόρροπη ανάπτυξη. Κεντρικός πυλώνας του θα είναι η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς. Για το Λευκαδίτη είναι αδιανόητη πόλη με κατεστραμμένες τις λιμνοθάλασσες, με το Κάστρο αφημένο στην τύχη του, με την περιοχή της Γύρας να ξεφυτρώνουν κάθε είδους οικοδομήματα, με κατεστραμμένες και κατειλημμένες τις παραλίες.
Σε αυτό τον κατήφορο πρέπει να δώσουμε τέλος.
Φωτεινή στιγμή είναι μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για τη σωτηρία του Κάστρου που είχε μία κατ’ αρχήν επιτυχία. Πολλές εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και φρονήματος κινητοποιήθηκαν σε συνεχείς μαζικές δράσεις και έδειξαν ότι οι αγώνες έχουν νόημα και αποτέλεσμα.
Πρέπει να μπει φραγμός και αυτό μόνο ο λαός της Λευκάδας μπορεί να το επιτύχει
Όμως η συσπείρωση και η δράση των Λευκαδιτών πρέπει να συνεχιστεί και να γενικευτεί σε ολόκληρο το νησί και για όλα τα μεγάλα προβλήματα:
Να διεκδικήσουμε λύσεις για την προστασία του τόπου μας, να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές, να μην προχωρήσουν μεγάλα, πανάκριβα και ελάχιστα ωφέλιμα έργα τα οποία θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και ουσιαστικά θα διαιωνίσουν τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα.
Τη ροή των πραγμάτων, την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδιασμών μόνο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Λευκάδας μπορεί να ακυρώσει αν δράσει μαζικά, συλλογικά, ισότιμα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συνόλου.
Αν δράσει καθημερινά σε όλα τα μέτωπα και κατέλθει με ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, ώστε να εκφράσει με ηχηρό τρόπο τη λαϊκή θέληση.
Σε αυτή την ευρεία συμπαράταξη στην οποία έχει τη θέση του κάθε συμπατριώτης μας καλούμε.
ΛΕΥΚΑΔΑ 15-2-2023