
18 Φεβ Ο σεισμικός κίνδυνος από πιθανή εγκατάσταση πλατφορμών για έρευνες ή εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ή τις γειτονικές χερσαίες περιοχές,του Γιάννη Πρωτονοτάριου
Σημείωμα της σύνταξης.
To παρακάτω άρθρο του καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριου, εξηγεί με σαφή, περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο τον κίνδυνο που ενέχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.Η σεισμική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις εξορύξεις μπορούν να συνθέσουν ένα καταστρεπτικό μείγμα καταστροφής και ρύπανσης.
Διαβάζοντας το και βλέποντας παραδείγματα από άλλα μέρη του κόσμου προκύπτει ένα συμπέρασμα.Οι εξορύξεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον και τους κατοίκους των Ιονίων.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση απαιτείται μαζική αντίσταση και στροφή σε μορφές ενέργειας συμβατές με το περιβάλλον και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Παραθέτουμε το άρθρο:
Όπως είναι γνωστό οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, καθώς και πετρελαϊκοί διεθνείς κολοσσοί, προγραμματίζουν έρευνες για την ανακάλυψη και στη συνέχεια εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου και σε γειτονικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης και νότια αυτής.
Είναι όμως επίσης γνωστό ότι περιοχές των νησιών του Ιονίου, καθώς και γειτονικές χερσαίες περιοχές ( π.χ. Πρέβεζα, Κυλλήνη κλπ) είναι οι περισσότερο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του πλανήτη.
Για το λόγο αυτό οι περιοχές αυτές έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς από χρόνια τώρα, από τους ειδικούς έλληνες επιστήμονες σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί πολλοί σεισμοί μεγέθους από 6.0 έως 7.0 R, αλλά και ορισμένοι σεισμοί περί τα 7.5 R. Ο λόγος που σημειώνονται εδώ τόσο μεγάλοι σεισμοί, είναι ότι την περιοχή διασχίζει ο δυτικός κλάδος του αιγαιακού τόξου, του τόξου δηλ. κατά μήκους του οποίου η αφρικανική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την αιγαιακή πλάκα και καταδύεται κάτω από αυτήν.
Έτσι στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, έχουν σημειωθεί σεισμικές εντάσεις πάνω από IX (9) της κλίμακας Mercalli, ορισμένες φορές ακόμη και Χ+ (10+), όπως φαίνονται στους χάρτες που εκτίθενται και στις διαφάνειες που προβάλλονται.
Οι εντάσεις αυτές αντιστοιχούν σε κραδασμούς με μέγιστες επιταχύνσεις της τάξεως 0,70 έως 1,20 g. Για το λόγο αυτό οι περιοχές αυτές κατατάσσονται στη ζώνη 4 στο σεισμικό χάρτη του Νέου Αντισεισμικού Κανονισμού (ΝΕΑΚ) για την οποία προβλέπεται ενεργός επιτάχυνση σχεδιασμού 0,36 g.
Οι κραδασμοί αυτοί έχουν μεγάλες δεσπόζουσες ιδιοπεριόδους (ακόμη και πάνω από 1.0 sec). Οι υψηλόκορμες όμως κατασκευές όπως οι πλατφόρμες έρευνας και εξόρυξης έχουν επίσης μεγάλες ιδιοπεριόδους, με αποτέλεσμα να αποκρίνονται σε τέτοιους κραδασμούς με ιδιαίτερα έντονο τρόπο λόγω φαινομένων συντονισμού.
Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση σεισμού, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν σε τόσο ισχυρές εντάσεις με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δημιουργώντας τεράστια ρύπανση στις γύρω θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές. Εξ άλλου οι σωληνώσεις των γεωτρύσεων και οι αγωγοί μεταφοράς των υδρογονανθράκων θα διαρραγούν εκλύοντας υπό πίεση μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για αντίστοιχους λόγους δεν έχουν εγκατασταθεί ποτέ πλατφόρμας στον κόλπο του Μεξικού, κοντά στο Μεξικό από την πλευρά του Ατλαντικού ή του Ειρηνικού ωκεανού, παρά τα διαπιστωμένα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεν αποκλείεται ακόμη να σημειωθεί το φαινόμενο blowout, όπως έχει γίνει στον κόλπο του Μεξικού αλλά και στην πολιτεία της Οκλαχόμα όπου όταν επιχειρήθηκαν σχετικές γεωτρήσεις σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5.7 R.
Αντί λοιπόν να επιχειρηθεί η άντληση υδρογονανθράκων από πολύ βαθιές γεωτρήσεις, που και οικονομικά είναι αμφίβολο το όφελος τους (ίσως επωφελές μόνο για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους που θα τις εκμεταλλευτούν) θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να επιδιωχθούν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.
Θεωρούμε λοιπόν ότι εγκατάσταση πλατφορμών για έρευνες ή άντληση υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές είναι παντελώς ανεπίτρεπτη, καθώς εμπεριέχει τόσο υψηλό σεισμικό κίνδυνο.
Γιάννης Πρωτονοτάριος Φεβρουάριος 2020